Élménynapok
állami gondozott gyerekeknek

Alapítványunk fő célja, hogy programjaival életreszóló élményeket nyújtson állami gondozott vagy hátrányos helyzetű gyermekek részére. A Paci Doki Alapítványnak székhelyet adó Napmajor tanya adottságai páratlan lehetőséget biztosítanak alapítványunk programjaihoz. Lovas karámok, tavasztól őszig működő melegvizes fedett medence és az ezeket körülvevő saját erdő egy természetközeli, biztonságos tág teret adnak, ahol megmarad a családias hangulat. A gyerekekkel kis létszámú (3-4 fős) csoportokban, párhuzamosan foglalkozunk: vízben, lovon, jógateremben, az erdőben, a jurtasátrunkban, ami különleges, egyedi élményeket nyújt a gyerekeknek.

Programjaink megvalósításában kiemelt célunk egy szeretetteljes, befogadó, előítéletek nélküli légkör kialakítása, ahol a játékosság is fontos szerepet kap.

Helyszín: Napmajor Tanya
Ladánybene

Az élménynap két alappillére a lovas és a melegvizes medencés programunk, amelyet játékos önismereti és szemléletformáló, továbbá zenés és kreatív kézműves foglalkozásokkal egészítünk ki.

Célunk, hogy foglalkozásaink során egy olyan biztonságos és elfogadó kreatív teret alakítsunk ki, ahol a gyerekek felszabadulhatnak, önmaguk lehetnek, elvárások nélkül, s a nap végén olyan pozitív élményképpel gazdagodjanak, amely segíti őket a mindennapokban

A tanya adottságai páratlan lehetőségeket biztosítanak, amelyek igazán különlegessé teszik alapítványunk működését.

ÉLMÉNY ÉS FOGLALKOZÁS

Örömteli
programok

Székhelyünk az alapítvány céljaival és küldetésével összhangban került kiválasztásra: a lovas karámok és a melegvizes medence egy hatalmas biztonságos körbekerített területen fekszenek, ahol mégis megmarad a családias hangulat.

A gyerekekkel kis létszámú (3-4 fős) csoportokban, párhuzamosan foglalkozunk: vízben, lovon, jógateremben, az erdőben, a jurtasátrunkban, amely életreszóló élményekkel gazdagítja a gyerekeket.

Az élménynap során medencés programunk fontos jelentőséggel bír, ahol a meleg vízben való lebegés és a segítőink általi jelenlét, a vizes kezelések során kapott finom érintések, a folyamatos figyelem és biztonság nyújtása, olyan új tapasztalatokkal, erővel rendelkeznek, amelyek óriási jelentőséggel bírnak pont az ilyen helyzetben élő gyermekek számára. Nehezen együttműködő, nehezen kötődő gyermekek esetén sorsfordító élményt tud nyújtani ez az elvárások nélküli, melegvizes közeg. A meleg víz, amely állandó ingert jelent a bőrrel érintkezve, már önmagában is egyedülálló hatást gyakorol a gyermekek idegrendszerére.

Fontosnak tarjuk kiemelni, hogy nem terápiát alkalmazunk a vízben, hanem az olyan emberi minőségekre szeretnénk hangsúlyt fektetni, amelyek a mindennapi működésünkhöz elengedhetetlenek: figyelem, teljes jelenlét, támogatás, megtartás, kapcsolódás.

Másik nagy jelentőséggel bíró programunk a lovakkal eltöltött idő.

A lovazás szintén egy a páratlan tapasztalatnak ad teret. A lóháton való mozgás nemcsak fizikailag van egy gyerekre jó hatással, hanem mentálisan is: támogatja a kapcsolatteremtő képességet, (tapasztalatok mutatják, hogy gyermek és állatok között valamiért ez egy természetesebb és önmagától kialakuló folyamat), segíti az elfogadást úgy önmagunkkal, mint másokkal kapcsolatban. Sokszor csak a lovak jelenlétében kell lennünk, hogy jól érezzük magunkat, vagy megéljük a béke érzését.

A lovas foglalkozás célja nem az, hogy megtanítsuk lovagolni a gyerekeket, hanem hogy a lovakhoz kapcsolódjanak: megérintsék őket, kapcsolatot alakítsanak ki, együttműködjenek. Természetesen emellett lehetőség nyílik arra is, hogy felüljenek rájuk a gyerekek és megtapasztalhassák a lóháton való mozgás különleges élményét.